Mitt liv med 6barn, bipolär och om att vara ADHD mamma

Alla inlägg den 13 april 2015

Av maria - 13 april 2015 22:30

Ja, det är en djungel det här med lagar och rättigheter och hur ska man veta allting då- jo läsa och googla och ta reda på själv. Liggar på och vara aktiv...vem orkar det, vem vet att man överhuvudaget ska googla och läsa. Den smarte, den som orkar, den som orkar kämpa för sig och sina barns rättigheter. (Läs pappaanders)...jag har nog med det jag gör  

Att man kan ansöka om vårdbidrag för ett barn med ADHD/ADD det visste vi som tex ekonomisk hjälp till buss eller bensinpengar, inköp av nya träningskläder, innebandyklubbor mm mm mm som lätt kan komma bort för en ADHD:are. 

Men att man kan och framför allt ska strida för sitt barn att ha samma rättigheter att få stöd i skolan som alla andra, fanns inte i min hjärna. Jag trodde man fick det man fick så att säga. Men Anders har googlat och läst och läst och googlat och nu vet vi allt!!! Tror vi, tills nästa dyker upp.

Vi vet nu att skolan är skyldig till ett åtgärdsprogram och att rektor är ansvarig över det. Rektor ska göra en pedagogigsk utredning av barnets behov som ska resultera i ett åtgärdsprogram. 

Det står i skollagen att rektor är skyldig att se till att barn med särskilda behov får extra stöd, så att skolan har dålig ekonomi är inget hållbart argument i domstol. 

 

 

Många barn med ADHD/ADD har svårt att klara de krav som ställs på barn i förskola och framförallt i skolan. Där krävs av alla barn att de ska kunna vistas i grupp med andra, följa regler, fungera självständigt, lyssna och förstå intruktioner, arbeta självständigt, bli klara i tid, hålla reda på sina saker och så vidare.  Många av dessa krav är för stora för att barn med ADHD/ADD ska klara skolvistelesen utan stöd.

 

 

Barnen behöver en individuell anpassad pedagogik och undervisningssituation där de kan lära i sin egen takt och de behöver mycket mera individuellt stöd. Mycket hänger på den enskilda lärarens inställning och förståelse, men också på vilka resurser som förskolan/skolan är beredd att ställa till förfogande.

 

Klargör vad som är förskolans/skolans ansvar och vad som är förälder. För den dagliga kontakten mellan hem och förskola/skola kan man skaffa sig ett enkelt rapporteringssystem, exempelvis en kontaktbok...

 


Ja, det här är lite av vad vi har lärt oss ikväll. Jag är tacksam att vi är två som jobbar ihop  


 

 

Presentation


Är en 6barns mamma som pluggar till undersköterska på komvux Har diagnosen bipolär 2, psoriasis och medicinerar för högt blodtryck. Följ med mig i min ocensurerade vardag, här får du läsa om glädje & om sorg, hypomanier & depressioner. Välkommen!

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2015 >>>

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards